Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Te gast: Paul Celan. De meridiaan van het hart

21.10.2021 - 15.02.2022

De gedichten van Paul Celan (1920-1970) hebben een bijzondere kracht: ze nodigen uit tot vertaling, of nog sterker, ze dwingen een vertaling af – niet alleen in de gebruikelijke zin, maar ook in de vorm van andere, niet-talige reacties, bijvoorbeeld voor het theater, in de muziek en in de beeldende kunst.

In zijn abstracte schilderstaal verbeeldt kunstenaar Jan Mulder emoties en gedachten die de gedichten bij hem oproepen. Naast andere titels is het gedicht Stehen van Paul Celan het motief voor een monumentaal meerluik dat in Kazerne Dossin voor het eerst wordt getoond.

Celan overleefde de oorlog, zijn ouders werden vermoord in een kamp. Na de oorlog vluchtte hij van het door de Russen bezette Czernowitz via Wenen naar Parijs. Mulder bezocht onder andere deze plaatsen en kwam Celan ook tegen bij ontmoetingen met mensen die op verschillende manieren met diens leven en werk verbonden zijn. Een visuele impressie van deze reis is onderdeel van de tentoonstelling.
Ook is er aandacht voor de samenwerking van Celan met zijn vrouw Gisèle Celan-Lestrange, beeldend kunstenares, ten tijde van het ontstaan van de serie grafisch werk bij de dichtbundel ‘Atemwende’.

De gasttentoonstelling “De meridiaan van het hart” in Kazerne Dossin is geprogrammeerd rondom de 101ste geboortedag van Paul Celan (23 november 1920).

  • Museum: 4de verdieping
  • Gratis