Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief

De IHRA Aanbevelingen voor lesgeven en leren over de Holocaust.

De IHRA Aanbevelingen voor lesgeven en leren over de Holocaust is gebaseerd op de expertise van afgevaardigden uit meer dan 30 lidstaten. De Aanbevelingen zijn bedoeld ter ondersteuning van beleidsmakers en docenten bij:

  1. De ontwikkeling van kennis over en inzicht in de Holocaust en bewustwording van de mogelijke gevolgen van antisemitisme.
  2. De inrichting van een stimulerende onderwijsomgeving om te leren over de Holocaust.
  3. De bevordering van kritisch en reflectief denken over de Holocaust, inclusief het vermogen om Holocaustontkenning en -verdraaiing tegen te gaan.
  4. De bijdragen aan educatie over mensenrechten en preventie van genocide.

De complete tekst van de IHRA Aanbevelingen voor lesgeven en leren over de Holocaust kun je hier downloaden.

 

De International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) verenigt regeringen en experts om Holocausteducatie, -onderzoek en -herdenking te versterken, bevorderen en uit te dragen. IHRA waakt over de toezeggingen van de Stockholmverklaring uit 2000. De IHRA (voorheen de Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, of ITF) werd in 1998 opgericht door de toenmalige Zweedse premier Göran Persson. Tegenwoordig bestaat het IHRA-netwerk uit meer dan 40 landen en internationale partnerorganisaties met een mandaat om Holocaustgerelateerde kwesties aan te pakken. Het netwerk van IHRA bestaat uit experts van de belangrijkste instellingen wereldwijd, die zijn gespecialiseerd in educatie over, herdenking van en onderzoek naar de Holocaust. Van 2019 tot 2023 richten de experts en politieke vertegenwoordigers van de IHRA zich op de bescherming van historisch bronnen en getuigenissen en tegen verdraaiing van historische feiten.

Lees meer over de Aanbevelingen voor lesgeven en leren over de Holocaust