‘Het lijkt wel alsof de nazi’s Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld!’ – componist Robert Stolz.
Fred Brouwers vertelt in zijn boek ‘De stalen pinhelm van Mozart’ over de verknipte verhouding van de nazi’s met klassieke muziek. De nazi’s profiteerden van grote namen als Mozart, Schubert en Beethoven. Andere musici werden verbannen of vermoord. Een bekend voorbeeld is het levensverhaal van Władysław Szpilman. Zijn verhaal vormde de basis voor de pakkende film ‘The Pianist’.
In ‘De stalen pinhelm van Mozart’ lees je 20 verhalen over musici onder het nazisme. Sommigen hadden sympathie, sommigen waren hevige tegenstanders en anderen deden gewoon hun job zonder bijbedoelingen. Brouwers diept bekende namen op zoals Carl Orff, Kurt Weill of Arnold Schönberg. Maar hij behandelt ook onbekende verhalen zoals het aangrijpende verhaal van de Tsjechische componist Pavel Haas en zijn landgenoot dirigent Karel Ancerl. Het leven van Ancerl is te danken aan de dood van Haas. De twee stonden letterlijk zij aan zij tijdens een controle door dr. Mengele. Een van de twee moest sterven. Haas kuchte om aan te geven dat hij zwak was, Ancerl bleef in leven.
Op zondag 25 september stelt Fred Brouwers zijn boek voor. Johny Geerinckx modereert en fluitist Toon Fret zorgt voor een streepje muziek.