Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Boekvoorstelling: De ster en het kruis

24.04.2022

Op zondag 24 april komt historicus en godsdienstwetenschapper Jan Maes zijn boek ‘De ster en het kruis. De Gereformeerde Jodenzending in Antwerpen en Brussel (1931 – 1948)’ presenteren.

Begin jaren 30 richtten de Gereformeerde Kerken van Antwerpen en Brussel ‘Commissies voor de zending onder Joden’ op. Dit op aangeven van de Synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Hun taak? Joden bekeren tot het geloof in – volgens hen – de ware Messias, Jezus Christus.

Wekelijks kwamen Nederlandse missionaire predikanten naar België om Joden te bekeren.
Wie waren zij? Hoe vatten zij hun zendingswerk op? Welke strategieën ontwikkelden zij hiervoor? Wat waren de onderwerpen van hun lezingen? Had het missioneringswerk enig succes? Jan Maes geeft op 24 april antwoord op deze en nog vele andere vragen. Na de boekvoorstelling kan je het boek kopen en laten signeren.

De ster en het kruis is een (kerk-)historische studie in hoofdzaak gebaseerd op een grote hoeveelheid eigentijdse documenten en tijdschriften uit de archieven van de voorheen Gereformeerde Kerken van Antwerpen en Brussel en uit het Archief van het Deputaatschap Kerk en Israël in het Utrechts archief.

Jan Maes is naast historicus en godsdienstwetenschapper ook godsdienstleraar. Hij is eveneens wetenschappelijk medewerker aan de Stichting voor de Eigentijdse Herinnering/Fondation de la Mémoire Contemporaine, waarvoor hij onderzoek doet naar de Shoah in België.

  • Zondag 24.04.2022, 13:15 - 13:45
  • Nederlands
  • Kazerne Dossin, Auditorium
  • Gratis
  • De boekvoorstelling vindt plaats op Erfgoeddag. Om 15:30 kan je ook de boekvoorstelling ‘Tussenstation Cosel’ bijwonen.