Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Lezing: Si je reviens un jour

27.02.2022 - 27.02.2022

Kazerne Dossin zet in op interessante boeklezingen. 27 februari is er weer zo eentje. Dan komt Stéphanie Trouillard (journaliste France24) langs om te vertellen over haar strip ‘Si je reviens un jour…’, getekend door Thibaut Lambert.
Het verhaal werd geïnspireerd op de brieven van Louise Pikovsky, een Joods meisje dat uiteindelijk gedeporteerd werd naar Auschwitz.

In 2010 werden brieven en foto’s gevonden in een oude kast. Ze lagen er al jaren onder het stof, wachtend tot iemand ze zou ontdekken. Ze behoorden toe aan de middelbare school studente Louise. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond ze zo in contact met haar leerkracht Latijn/Grieks. Het briefverkeer stopte jammer genoeg abrupt op 22 januari 1944, de dag van haar laatste brief en arrestatie. Haar vertrek naar Auschwitz, waar ze jammer genoeg nooit meer van terugkeerde, was de oorzaak.

Stéphanie Trouillard onderzocht het leven van Louise. Zo kwam ze meer te weten over familieleden, waarvan sommigen eerder uit de Dossinkazerne werden gedeporteerd.

Het resultaat is de behapbare strip ‘si je reviens un jour…’. Tijdens deze boeklezing zullen Claire Pikovsky (achternicht van Louise) en Marie Cappart (historicus en genealoge) ook aanwezig zijn.

Registratie is mogelijk op de webshop.

  • Zondag 27.02.2022, 14:00
  • Frans
  • Kazerne Dossin, Panoramazaal
  • Gratis

Partners