Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Virtuele lezing: The Forgotten Core of the Holocaust, Aktion Reinhardt

21.12.2021

‘Aktion Reinhardt’ was de Duitse codenaam van de systematische moord op minstens 1,8 miljoen Joden in het General Government district van – het door Duitsland bezette – Polen. De slachtoffers zijn in de loop van 1942-1943 omgekomen in de vernietigingskampen van Bełzec, Sobibór en Treblinka. Er waren minder dan 150 overlevenden. Nauwelijks 3 van hen zaten in Bełzec. Na de oorlog emigreerden bijna alle overlevenden naar Israël of de Verenigde Staten.

‘Aktion Reinhardt’ is amper onderzocht geweest. Nochtans was dit één van de grootste projecten in de plannen van Duitsland om de Joden uit te roeien. Het werd zelfs beschouwd als een kernelement van de Holocaust. Echter, de afgelopen jaren vonden er belangrijke ontwikkelingen plaats. Opgravingen, waarbij de nieuwste methoden werden gebruikt, lieten toe om sporen van de genocide te lokaliseren, funderingsmuren van gaskamers bloot te leggen en persoonlijke bezittingen op te graven. Ook was er de bouw van een nieuw gedenkteken in Sobibór.

Deze lezing gaat over de huidige stand van kennis, nieuwe ontwikkelingen en huidige beperkingen. Stephan Lehnstaedt is professor Holocaust Studies en Joodse Studies aan het Touro College Berlin, waar hij sinds 2016 doceert. Hij doceerde aan Ludwig-Maximilians-University München, Humboldt University Berlin en de London School of Economics, en was onderzoeksmedewerker aan het Duits Historisch Instituut Warschau. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn onderzoek en zijn inzet voor de herinnering aan de Holocaust, waaronder de ‘Powstanie w Getcie Warszawskim’ (opstand in het getto van Warschau) van de Poolse Vereniging van Joodse Strijders. Hij is geassocieerd lid van het Selma Stern Zentrum für Jüdische Studien Berlin-Brandenburg en is lid van de academische adviesraden van ‘Muzeum Getta Warszawskiego’ en ‘Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung’ in Berlijn.

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar ijs@uantwerpen.be.

  • Dinsdag 21.12.2021, 20:00
  • Engels
  • Online
  • 2u
  • Gratis
  • Universiteit Antwerpen i.s.m. Kazerne Dossin en Stichting Auschwitz