Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Gastexpo: “Wie één leven redt, redt de hele wereld”

03.03.2022 - 03.06.2022

De gastexpo ‘Wie één leven redt, redt de hele wereld’ vertelt het verhaal van de vele Litouwse burgers die op gevaar van eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gered. Joden kregen hulp van boeren, leraren, priesters, artsen, gezinnen … mensen van verschillende leeftijden en afkomst. Allen hadden zij één ding gemeen, onbaatzuchtigheid. Zij weigerden passieve toeschouwers te zijn en waren vastbesloten zich te verzetten tegen het geweld van de nazi’s.

In 1967 werden voor het eerst de heldhaftige Litouwers genoemd in het boek ‘Unarmed Fighters’ van Sofija Binkienė die zelf Joden heeft gered. Tot op heden (2021) zijn 921 Litouwse burgers erkend als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Hun namen zijn gegraveerd op de muren in de ‘Tuin van de Rechtvaardigen onder de Volkeren’ in het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem.
Veel Joden hebben na de oorlog hun verhalen over de redders gedeeld met het Yad Vashem Instituut en het Vilna Gaon Museum van Joodse Geschiedenis in Litouwen. Het Vilna Gaon Museum heeft die verhalen verzameld en de reizende expo ‘Wie één leven redt, redt de hele wereld’ uitgewerkt.

De gastexpo toont foto’s en verhalen van de Litouwse burgers en de Joden die ze hebben gered. De expo is opgedragen aan de vele redders van de Litouwse Joden.

  • Engels, tentoonstellingsgids beschikbaar in het Nederlands en het Frans.
  • Museum: 4de verdieping
  • Gratis
  • Tentoonstelling van het Vilna Gaon Museum van Joodse Geschiedenis, gerealiseerd i.s.m. het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Litouwen, het Litouws Instituut voor Cultuur en de Litouwse ambassade in België.

Partners