Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling focust op de vervolging van Joden, Roma* en Sinti in België en Noord-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook op mensenrechten.

De expositie biedt een antwoord op vragen als:

  •  Hoe was de vervolging en de Holocaust mogelijk?
  •  Waarom die vervolging?
  •  Wat betekende de vervolging voor de slachtoffers? Hoe reageerden zij?
  •  Was er dan geen verzet?

In de tentoonstelling stap je mee in de spiraal van toenemend geweld die uiteindelijk leidde tot massamoord. Je volgt het traject van de slachtoffers, chronologisch, via foto’s, documenten, multimedia en interviews met vijf overlevenden. Tijdens je bezoek kom je meer te weten over de rol van de daders en de omstanders, waaronder de leden van het verzet. Aan het einde van het parcours komt het rechtsherstel en de verwerking van trauma’s bij de overlevenden aan bod.

De tentoonstelling behandelt eveneens andere schendingen van mensenrechten, in het verleden en het heden.

Dit bezoek geeft je een beklijvend inzicht in discriminatie en uitsluiting. Het toont ook dat ieder van ons kan opkomen voor een ander, ondanks de druk en de agressie van de groep.

Een enorme fotowand staat centraal. Van de gelijkvloers tot en met de derde verdieping zie je fotoportretten van de slachtoffers die gedeporteerd werden vanuit de Dossinkazerne. De muur is nog niet volledig. We zijn nog steeds op zoek naar foto’s, om elke naam een gezicht te geven. Jaarlijks tijdens een portrettenceremonie worden de nieuw gevonden portretten op de wand bevestigd.

Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum 
Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum Holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum holocaust museum
  • 2u
  • €12
    -21 jaar: €5
  • Reserveren is niet verplicht voor individuele bezoeken of groepen kleiner dan 15 personen.