Universal Human Rights
Why they matter
Tijdelijke tentoonstelling
De expo Universal Human Rights gaat even allesomvattend aan de slag met het concept ‘universele mensenrechten’ als dat de term zelf doet vermoeden.
Permanente tentoonstelling
De permanente tentoonstelling focust op de vervolging van Joden, Roma en Sinti in België tijdens de Tweede Wereldoorlog, en op mensenrechten.
Museum
Ontdek meer over de werking van het museum.
Meer infoMuseum Kazerne Dossin
In de permanente collectie vind je uitgebreide informatie over de vervolging van Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog, in België. Je leert de mechanismen achter mensenrechtenschendingen, van vroeger én nu, kennen.
Elk jaar is er een nieuwe, tijdelijke expositie. Bovendien kan je op de vierde verdieping vaak een gratis gastexpositie meepikken. Onze ervaren gidsen of de What’s new app geven meer duiding bij de tentoonstellingen.
Daarnaast zijn er geregeld activiteiten zoals films, lezingen en workshops.
Kazerne Dossin biedt ook een aantal leerrijke opties, speciaal op maat van kinderen. Zij kunnen de vaste tentoonstelling samen met hun ouders ontdekken dankzij het gezinsparcours. In het weekend en in de vakanties is er ook een zoektocht in het Memoriaal.
Voor zowel basis, secundair als hoger onderwijs werden rondleidingen en workshops ontwikkeld, voor in het museum én in de klas.
Op het einde van je bezoek kun je terecht in de museumshop met een ruim assortiment vakliteratuur, romans, kinder- en jeugdboeken of een klein aandenken.
Over het gebouw
Toparchitect bOb Van Reeth (AWG Architecten) ontwierp het museumgebouw als een monument in de stad. Op 4 september 2012 vond de officiële inhuldiging plaats.
Het gebouw bestaat uit een massief blok met drie verdiepingen en een dakniveau. De architect koos voor de vorm van een vijfhoek en voor een opvallend lichte kleur van stenen. Grote glaspartijen versterken dat lichtgevende effect: een boodschap van hoop. De ramen die uitkijken op de kazerne zijn daarentegen dichtgemetseld met 25.000 witte stenen die symbool staan voor de meer dan 25.000 weggevoerden.
Binnen verbinden twee trappen de verduisterde zalen. Het licht sijpelt via de open trapzones van boven naar beneden binnen. Op de bovenste verdieping vind je het auditorium, een bezoekersruimte en een decompressieruimte in open lucht. Van op het panoramisch balkon werp je een blik op de kazerne.
Dit museum werd gebouwd op een symbolische plek, waar vroeger het arresthuis was. Het is gelegen tegenover de Dossinkazerne. Het plein tussen beide gebouwen verbindt oud en nieuw. De historische treinwagon duidt de plaats aan waar de spoorlijn lag. Vier oude geknotte lindebomen staan als stille getuigen op het plein.