Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Boekentips Universal Human Rights

29.03.2022

Zoals jullie ondertussen weten, is onze tijdelijke expo ‘Universal Human Rights’ gestart.
Voor zij die na een bezoek aan de expo nog meer willen weten over dit belangrijke onderwerp, hebben we een interessante boekenlijst voorbereid.
De boeken zijn te koop in onze museumshop, veel leesplezier!

De Cirkel – Dave Eggers
De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

A World Made New – Mary Ann Glendon
A World Made New vertelt het verhaal van de totstandkoming van de Verklaring van de Rechten van de Mens. Dit project, dat door Eleanor Roosevelt werd bepleit onder auspiciën van de pas opgerichte Verenigde Naties, werd tot stand gebracht door een buitengewone groep mannen en vrouwen. Dit boek is gedeeltelijk gebaseerd op dagboeken en brieven.

Het recht om mens te zijn – Wies de Graeve
Na het besef dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens in sommige landen nog altijd niet voor 100% toegepast wordt, heeft Wies de Graeve het boek ‘Het recht om mens te zijn’ geschreven. Het gaat over zijn onomstotelijke geloof in mensenrechten.

Homo Deus – Yuval Noah Harari
Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? Twee van de fundamentele vragen die Harari stelt in zijn boek.
Hij richt zich op de toekomst, hij onderzoekt de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw door middel van wetenschap, geschiedenis en filosofie.

Sapiens – Yuval Noah Harari
Honderdduizend jaar geleden waren er meer verschillende soorten mensen. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Met meer dan alleen deze vragen neemt het boek ons mee op reis door de geschiedenis van de mensheid.

21 lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari
Geen boek over de toekomst of het verleden, maar wel over het heden. Hoe verzetten we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Harari stelt opnieuw vragen die we ons allemaal afvragen. 21 vragen over het heden. 21 vragen die Harari beantwoordt.

The History of Human Rights – Misheline Ishay
Het boek baant zich een weg door de strijd voor mensenrechten door de eeuwen heen.
Ishay illustreert hoe de geschiedenis van mensenrechten zich van het ene tijdperk naar het andere heeft ontwikkeld door middel van teksten, culturele tradities en creatieve expressie. Het boek is gestructureerd rond zes kernvragen. Wat is de oorsprong van mensenrechten? Waarom zegevierde de Europese visie op mensenrechten over die van andere beschavingen? Heeft het socialisme een blijvende bijdrage geleverd aan de erfenis van de mensenrechten? Zijn mensenrechten universeel of cultureel gebonden? Moeten mensenrechten worden opgeofferd aan de eisen van de nationale veiligheid? En, is globalisering de mensenrechten aan het uithollen of bevorderen?

Onbehagen – Bas Heijne
Bas Heijne legt onze beschaving op de sofa en werpt een ontluisterend nieuw licht op de huishouding van onze lusten. Freud benoemde het evenwicht tussen het lustprincipe en het realiteitsprincipe. Cultuur in onze tijd lijkt juist vooral gericht op onmiddellijke individuele behoeftebevrediging. Zijn we daarmee onze realiteitszin verloren?

1984 – George Orwell
Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid raakt verstrikt in zijn liefde voor Julia. Beide hebben genoeg van de maatschappelijke keurslijf. Het Ministerie van Waarheid is een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.
1984 is een boek waar de personages weinig tot geen eigen meningsuiting mogen hebben. Het laat zien hoe ze hiermee omgaan en wat er gebeurd als ze hun mening uiten.

The Universal Declaration of Human Rights – Johannes Morsink
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is deels ontstaan door de afkeer van de verschrikking van de Holocaust. Het is de allerbelangrijkste verklaring van internationale ethiek geworden. Het is het resultaat van een echt internationaal onderhandelingsproces en is een bron van hoop en inspiratie geweest voor duizenden groepen en miljoenen onderdrukte individuen.

De ex-zoon – Sasja Filipenko
De zestienjarige muziekstudent Frantsisk wordt op weg naar een rockconcert door een mensenmassa onder de voet gelopen. Hij raakt in coma en ontwaakt na 10 jaar. Hij ontdekt dat het land waarin hij leeft ook stil ligt. Dezelfde autoritaire president is nog altijd aan de macht, het volk is lamgeslagen en de demonstranten liggen aan het infuus. Hij staat op tegen de dictatuur in Wit-Rusland. Wat moet hij nu doen en waar moet hij naartoe?

Brieven uit de gevangenis Nelson Mandela – Sam Venter
De advocaat en activist Nelson Mandela werd in 1962 gearresteerd tijdens de intensivering van de meedogenloze campagne tegen politieke tegenstanders van het apartheidsregime van Zuid-Afrika. 27 jaar heeft hij vast gezeten, in al deze jaren heeft hij meer dan honderden brieven aan onverzettelijke autoriteiten, mede-activisten en stugge overheidsfunctionarissen geschreven. Maar de meeste naar zijn vrouw Winnie en hun kinderen.Dit boek geeft toegang tot de gedachten van Nelson Mandela.

Ons lichaam, jullie slagveld – Christina Lamb
In het boek laat Christina Lamb de ongekende gruwelen zien die vrouwen en kinderen moeten ondergaan in oorlogsgebieden. Seksuele intimidatie wordt vaak gebruikt om vrouwen bang te maken, te vernederen of te verminken.

China over grenzen – Joanna Chiu
China is volgens de bekroonde Canadese buitenlandcorrespondent Joanna Chiu op dramatische wijze bezig om de belangrijkste wereldmacht te worden. Hoog tijd voor het Westen om op te letten. In ‘China over grenzen’ schetst Joanna Chiu een buitengewoon verontrustend beeld van het beleid van de Chinese Communistische Partij. Veel te lang is het Westen er volgens Chiu van uitgegaan dat de Chinese politiek vanzelf zou liberaliseren naarmate de welvaart verder toenam.

De zwaluw in de winter – Timothée de Fombelle, illustraties: Thomas Campi
Een chauffeur is met zijn gele busje op weg van Genua naar Engeland om een lading Italiaans ijs te bezorgen. Het is zijn laatste tocht want de zaken gaan slecht en de chauffeur is niet meer nodig. Op hetzelfde moment vliegt een zwaluw vanuit het warme Congo naar het noorden, tegen zijn natuur in. Kan hij wel overleven in de kou en de sneeuw? En er is nog iemand die naar het noorden reist. Iemand die het Kanaal hoopt over te steken, en zijn leven op het spel zet op zoek naar een betere toekomst. Timothée de Fombelle schreef een modern kindersprookje waarin deze drie levens samenkomen. Het is een verhaal over moed, opoffering en verbondenheid dat geen lezer onberoerd zal laten.