Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Onderzoeksproject

Left behind

Left Behind: Weinig bekende verhalen over de vervolging van de Antwerpse Joden

Tussen 13 juni en 12 september 1942 werden meer dan 2.250 Joodse mannen vanuit België naar Noord-Frankrijk gedeporteerd om als dwangarbeider voor Organisation Todt (OT) te werken. Het Duitse bedrijf OT was verantwoordelijk voor grote bouwprojecten zoals de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de nazi’s langs de Europese kust. Van de Joodse mannen die uit België werden weggevoerd, kwamen er minstens 1.625 uit Antwerpen. Left Behind is een project dat hun verhaal onder de aandacht brengt, net als dat van de families die ze in Antwerpen achterlieten. Lees meer.

3 Engelstalige, interactieve kaarten nodigen je uit om hun verhaal te ontdekken aan de hand van persoonlijke getuigenissen, documenten en beeld- en filmmateriaal.

  • Kaart 1 Op de eerste kaart staan een aantal locaties die een rol spelen in deze geschiedenis. Het gaat voornamelijk om plaatsen in België en Noord-Frankrijk. Ook Auschwitz-Birkenau staat op deze kaart: de noodlottige bestemming waar de meeste deportatietreinen de arbeiders en hun gezinnen uiteindelijk naartoe brachten.
  • Kaart 2 Een tweede kaart toont het lot van de families die in Antwerpen achterbleven. Op basis van een onderzoeks-staal van 628 van de 1.625 Joodse dwangarbeiders van Organisation Todt uit Antwerpen, toont deze kaart de impact van de rassenvervolging op 1.501 verwanten die onder hetzelfde dak leefden.
  • Kaart 3 Een derde reeks kaarten nodigt u uit om de reisweg te volgen van vijf families van Antwerpse Joden die als dwangarbeiders voor Organisation Todt werkten. Elk verhaal is anders, maar allemaal illustreren ze de gruwelijke impact van de dwangarbeid op deze gezinnen.

Gaby’s verhaal

Dit project begon met mevrouw Gaby Morris. Zij zocht antwoorden op de vragen over het lot van haar familie die tijdens de Holocaust uit België werd gedeporteerd.

Verder lezen

Het project

Het onderzoeksteam maakte gebruik van micro-, macro- en ruimtelijke analysetechnieken en verwerkte persoonlijke verhalen, analyses van grote datasets en informatie over tijd en ruimte tot interactieve kaarten.

Verder lezen

Met dank aan

Kazerne Dossin kon dit project niet realiseren zonder de inspiratie en steun van Gaby en Howard Morris en vele anderen.

 

Verder lezen

Partners

Onderzoekers