Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

13.06 Zomeraanbod Kazerne Dossin

13.06.2022 MemoriaalMuseum

In de zomermaanden heeft Kazerne Dossin een dubbele stripexpo te gast van Robbedoestekenaar Emile Bravo en van Erik De Graaf, ‘Gewone mensen in oorlogstijd’. Een nieuw herdenkingsparcours doorheen het Memoriaal staat ook al klaar voor kinderen tijdens de schoolvakantie. Voor het zover is, brengt bestsellerauteur Heather Morris (‘De tatoeëerder van Auschwitz’) een kort bezoek aan Kazerne Dossin op 23 juni.

Stripexpo ‘Gewone mensen in oorlogstijd’

De verhalen van Erik de Graaf en Emile Bravo werpen een blik op vier slopende jaren oorlogstijd en de littekens die deze hebben achtergelaten. De dubbele tentoonstelling neemt de bezoekers via verschillende scènes mee langs de morele dilemma’s en situaties waar de ‘gewone mensen’ voor kwamen te staan in de maalstroom van de Tweede Wereldoorlog, en stelt de vraag wat zij gedaan zouden hebben.

“Heroïsme gaat om overleven! Mijn Robbedoes is nog een kind. Ik probeerde dus voortdurend in zijn schoenen te gaan staan en vroeg me af hoe ik in zijn situatie zou reageren.”  Emile Bravo

“Ik heb aspecten uit verschillende waargebeurde verhalen verwerkt in mijn verhaal. Ik heb mezelf ook afgevraagd wat ik zou hebben gedaan als ik in die periode had geleefd. Hoe zou ik reageren?”  Erik de Graaf

Praktische informatie

Data: 16 juni tot en met 18 september 2022
Plaats: 4de verdiep Kazerne Dossin
Prijs: gratis

 

Zomeraanbod voor kinderen: Schatten van vlieg

Aan de hand van een parcours ontdek je het verhaal van duizenden Joden en Roma die vanuit Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. De zoektocht is uitgewerkt op kindermaat en brengt op deze bijzondere plek een verhaal van herinnering en hoop. Aan de balie van het museum krijg je het nodige materiaal om de zoektocht te beginnen.

Praktische informatie

Data: 1 juli tot en met 31 augustus 2022
Plaats: Memoriaal van Kazerne Dossin
Prijs: gratis
Leeftijd: 8 tot 12 jaar

 

23.06 Heather Morris op bezoek

Op donderdag 23 juni organiseert Kazerne Dossin samen met Standaard Boekhandel een lezing met schrijfster Heather Morris. De Nieuw-Zeelandse auteur is bekend van haar wereldwijde bestsellers ‘De tatoeëerder van Auschwitz’, ‘Het meisje dat twee kampen overleefde’ en haar meest recente boek ‘De drie zussen van Auschwitz’.

Heather vertelt uitzonderlijke levensverhalen en gaat steeds zorgvuldig te werk. Ze spreekt met partners en bekenden van de personen in kwestie om het levensverhaal zo correct mogelijk te beschrijven in de vorm van een roman. Op 23 juni geeft ze inkijk in hoe haar boeken tot stand komen..

Na de lezing is er tijd voor een signeersessie en een gratis bezoek aan het museum.

Praktische informatie

Datum: donderdag 23 juni 2022, 9u-10u
Prijs: gratis. Inschrijving via de website.
Taal: In het Engels

 

Nog tot 19.06: #StolenMemory

Momenteel staat voor het museum een uitklapbare container met de expo #StolenMemory. Deze reizende tentoonstelling vertelt de verhalen van de slachtoffers van de nazi’s en zoekt tegelijkertijd naar nabestaanden om hun ‘gestolen herinneringen’ te kunnen geven. Met resultaat!

Meer info

 

Expo: Universal Human Rights

Deze tentoonstelling brengt je naar de wereld van de universele mensenrechten. Je ontdekt waar deze rechten vandaan komen, hoe ze zijn ontstaan, voor wie ze belangrijk zijn en waarom.

Met kinder -en  jongerenparcours!

Meer info