nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Antwoord op spreekkoren in voetbal

29.12.2021 Samenwerking

Kazerne Dossin is een partner van Pro League en clubs in de strijd tegen racisme en antisemitisme in het voetbal. We vinden de recente opeenstapeling van incidenten met spreekkoren zorgwekkend.

Onze geschiedenis en de actualiteit

De video van voetbalsupporters die samen ’Sieg Heil’ en ‘Joden aan het gas’ roepen raakt ons in het bijzonder. Tussen 1942 en 1944 werden vanuit de Dossinkazerne 25.490 Joden en 353 Roma met 28 treintransporten gedeporteerd. De meeste slachtoffers belandden in Auschwitz-Birkenau, een vernietigingskamp met gaskamers en bijbehorende crematoria. Slechts één op de twintig overleefde de deportatie.

Kazerne Dossin vertrekt vanuit dit historische verhaal om te reflecteren over hedendaagse fenomenen van racisme en uitsluiting van bevolkingsgroepen en over discriminatie omwille van afkomst, geloof, overtuiging, huidskleur, geslacht of geaardheid. Daarmee werken we aan een breed educatief en maatschappelijk project. De voetbalwereld is daarbij een partner.

Ongewenste spreekkoren

Uiteraard horen teamsfeer en samen zingen bij een voetbalmatch. Kwetsende en discriminerende uitlatingen en spreekkoren horen niet thuis in en rond onze voetbalstadions en in de samenleving. Supporters staan als één blok achter hun club. Clubs kunnen en horen duidelijk te maken dat racistische en antisemitische spreekkoren juist niét bevorderend zijn voor het groepsgevoel. Wanneer ze toch weerklinken, dient de club te reageren: in woord en daad.

Ook de overheid kan optreden, dan kijken we in de eerste plaats naar politie en justitie. We begrijpen dat onderzoeken werden opgestart.

Een begeleidende aanpak

Supporters, clubs en overheid staan niet alleen. Er bestaat een plan van aanpak omtrent discriminerende en kwetsende spreekkoren en daden. Dit wordt met de steun van minister Somers uitgerold door Pro League in samenwerking met Kazerne Dossin. Wanneer daders ervoor open staan kunnen ze een leertraject volgen. Bij een individueel begeleid bezoek krijgt men enerzijds de kans tot inzicht in ongepast gedrag en anderzijds handvatten voor ander gedrag in de toekomst. Willen we niet liever een sfeer waarin positief wordt meegezongen?

Het is nodig dat de overheid en de voetbalwereld reageren op ontoelaatbaar gedrag. Daar zijn voldoende instrumenten voor: van straf tot uitsluiting. Maar mensen kunnen ook leren van fouten. Wanneer daders hiervoor open staan, is een begeleid leertraject zinvol.

Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin

Contacteer Tomas Baum

Tomas Baum