Met de expo ‘Universal Human Rights’ exploreert Kazerne Dossin alle dimensies van de rechten van de mens. Wat zijn deze rechten? Van waar komen ze? Voor wie zijn ze belangrijk? Vanaf 10 februari kan elke bezoeker zijn rechten leren kennen in een driedelige expo vol interessante weetjes en inspirerende boegbeelden, maar ook moeilijke dilemma’s en prangende actualiteit. Speciaal voor kinderen en voor jongeren zijn er actieve parcours op maat.
Inhoud
De expo is een drieluik en start bij de universele shock die de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen teweeg brachten. Vele landen wereldwijd werkten samen en op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de Verklaring van de Universele Rechten van de Mens aan.
De grondleggers konden bouwen op een stevige basis uit het verleden. In de expo worden relevante voorbeelden en (kunst)voorwerpen uit antieke wetgevingen en religies getoond. Ook de filosofie en de menselijke natuur worden in dit tweede deel geconsulteerd.
In het derde deel zien we inspirerende voortrekkers, succesvolle activisten van vroeger en nu ondanks alle tegenstand en schendingen. Een aantal bekende Belgen komen uit voor hun persoonlijke strijd en delen hun dilemma’s.
Kazerne Dossin & ‘Universal Human Rights’
Kazerne Dossin is een museum, memoriaal en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten. Vanuit de missie werd het thema van de mensenrechten het speerpunt voor de tijdelijke tentoonstelling van 2022.
Tomas Baum “Vanuit de geschiedenis van de Dossinkazerne zoeken we steeds opnieuw naar manieren om het samenleven vandaag te versterken. In deze nieuwe en originele expo over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens belichten we haar geschiedenis, haar ambitie en haar toekomst. Als bron van inspiratie – en soms van contestatie – gaat ze iedereen aan, zonder onderscheid.”
Internationale inbreng
Kazerne Dossin contacteerde de landen die vertegenwoordigd waren in het redactiecomité van de Verklaring met de vraag om een relevant voorwerp uit te lenen. De ambassades van Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Chili kwamen met een aantal bijzondere items en zorgden zo voor een extra internationale inbreng in de tentoonstelling.
Van jong tot oud, individuele bezoekers en (school) groepen
Snuisteraars, doeners, luisteraars en denkers komen allemaal aan hun trekken dankzij de gevarieerde opstelling. Bij de expo hoort een breed publieksaanbod. Voor kinderen vanaf 9 jaar werd een parcours uitgewerkt met haltes bij de verschillende letters van ‘Universal’. Zij kunnen zich ontpoppen tot ambassadeurs voor de mensenrechten. Het jongerenparcours daagt uit en prikkelt tot activisme.
Gidsen leiden zowel individuele bezoekers en groepen rond. Basis -en secundair onderwijs kunnen rekenen op interactieve tours. Lezingen, films en workshops vullen de programmatie aan.