Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Eerbetoon aan tiener die Joodse familie een laatste teken van leven gaf

05.10.2021 Onderzoeksproject

Op 10 oktober 2021 zullen de nabestaanden van Jeanne Roosen uit Drieslinter en de Joodse familie Iarchy uit Antwerpen elkaar voor het eerst ontmoeten. Dit plechtige moment brengt hulde aan Jeanne, die op 15 september 1942 als 17-jarige een briefkaart vond en deze in de postbus stak. Met deze simpele daad bezorgde ze de familie Iarchy het laatste teken van leven van Moïse Iarchy die dit kaartje vanuit een deportatietrein gooide. Deze laatste boodschap is voor de familie van onschatbare waarde.

Vanuit de Dossinkazerne vertrok op de ochtend van 15 september 1942 het tiende transport richting Auschwitz-Birkenau met aan boord 1.047 mannen, vrouwen en kinderen. Slechts 25 van hen zouden overleven. Moïse Iarchy zat op deze trein. Dit Xe konvooi is via Leuven en Tienen gepasseerd. Vermoedelijk heeft de jonge Jeanne Roosen het briefje ergens langs deze route opgeraapt en het aan Moïse’s echtgenote en hun driejarige zoontje Jean op een onderduikadres gestuurd. Het kaartje is netjes afgestempeld te Drieslinter op 15.09.1942. Moeder en zoon zouden de oorlog overleven. Jean koestert tot op vandaag het laatste teken van leven van zijn vader* (zie transcriptie onderaan).

Het verhaal van de familie Roosen uit Drieslinter en de Joodse familie Iarchy uit Antwerpen kwam aan het licht tijdens een oproepactie van het MAS. Ter voorbereiding van een nieuwe vaste tentoonstelling over Antwerpen en de Tweede Wereldoorlog die opent in mei 2023 verzamelt het museum, samen met vele partners, persoonlijk erfgoed over de oorlog bij de Antwerpenaren.  In totaal kwamen 291 aanbieders hun verhaal delen. Eén daarvan was Jean Iarchy, de zoon van Moïse Iarchy.

Tijdens de collectiedagen over bronnen over de Jodenvervolging in Antwerpen vroegen de onderzoekers van Kazerne Dossin zich af of de familie Iarchy meer wist over de persoon die dit kaartje op de bus gedaan had. Jeanne had namelijk haar volledige naam en adres als afzender genoteerd. Dat was niet het geval. De zoektocht begon eind augustus 2021 en met succes. Contacten met de heemkundige kring van Linter zorgden voor de identificatie van de familie van Jeanne.

PROGRAMMA
zondag 10 oktober ’21 om 14u in het gemeentehuis van Linter, Helen-Bosstraat 43, 3350 Linter

  • Verwelkoming van de gasten door de burgemeester van Linter, de heer Marc Wijnants.
  • Kort woordje over de aanleiding van deze ontmoeting en het verhaal van de familie Iarchy door mevrouw Veerle Vanden Daelen, adjunct-directeur Kazerne Dossin.
  • Voordracht door Lisette Wouters over het opsporen van de familie Roosen en hun geschiedenis en wat dit toevoegt aan de oorlogsgeschiedenis van Linter ( Drieslinter).
  • Dankwoord door Jean en Nadine
  • Reflectie bij de Holocaust: gedicht van William Elskens 01.05.2009.
  • Neerleggen van bloemen aan oorlogskunstwerk voor oorlogsmuseum van Orsmaal.
  • Koffie met taart aangeboden door burgemeester en gemeentebestuur Linter.
postkaartje

Transcriptie van de boodschap op het postkaartje

Très chers amis,

Après 3 jours de séjour peu pénible dans la cité épiscopale, nous sommes partis ce matin. Tout à l’heure j’ai aperçu les cheminées des ‘ Raffineries Tirlemontoises ‘.
Je n’ai pas encore décidé exactement du but final de mon voyage. Transmettez salutations de tout cœur à tous mes chéris et dites -leur que je suis très content qu’ils ne sont pas avec moi surtout Jeannot* ne serait pas à sa place. Dites-leur qu’ils se soignent bien et qu’ils se gardent bien des maladies. Le moral est bon. Les pacquets me sont arrivés hier soir. Je vous suis reconnaissant et reste, votre,

Signature Moïse Iarchy

Vertaling:

Mijn lieve vrienden,

Na 3 dagen van niet al te pijnlijk verblijf in de bisschoppelijke stad zijn we vanmorgen vertrokken.
Enige tijd geleden zag ik de schoorstenen van de ‘Raffineries Tirlemontoises’. Ik moet nog beslissen wat het uiteindelijke doel van mijn reis is. Ik stuur hartelijke groeten aan al mijn geliefden; zeg hen dat ik heel blij ben dat ze niet bij mij zijn, vooral Jeannot* zou niet op zijn plaats zijn. Zeg hen dat ze zich goed moeten verzorgen en dat ze vrij van ziekten blijven.
Het moreel is goed. De pakketten zijn gisteravond bij mij aangekomen. Ik ben u dankbaar en blijf de uwe,

Handtekening Moïse Iarchy

* Ter info: Jeannot is het koosnaampje voor het 3-jarig zoontje Jean.

Contacteer Barbara Porteman

Barbara Porteman