Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Portrettenceremonie met 51 nieuwe portretten

Op donderdag 25 november 2021 vindt de jaarlijkse Portrettenceremonie van Kazerne Dossin plaats. Tijdens dit moment worden de Holocaustslachtoffers herdacht die vanuit Mechelen en Drancy gedeporteerd werden. In het bijzonder zal de aandacht gaan naar de 51 nieuwe portretten die dit jaar gevonden werden. Sinds de opening kon Kazerne Dossin 4 op de 5 slachtoffers een gezicht geven, dankzij de hulp van instanties, archieven, familieleden en betrokkenen, …

Portrettenceremonie 

Op 25 november vindt de Portrettenceremonie plaats in Kazerne Dossin. In 2020 werd deze jaarlijks terugkerende ceremonie noodgedwongen online uitgezonden. Omwille van het succes van deze online versie, het coronavirus en om de intimiteit van het gebeuren te bewaren, zal de Portrettenceremonie dit jaar in beperkte kring gehouden worden en vervolgens online ter beschikking worden gesteld vanaf 3 december 2021.

Tijdens deze ceremonie worden de slachtoffers die in België woonden en die vanuit de Dossinkazerne en het verzamelkamp Drancy nabij Parijs werden gedeporteerd, herdacht. Adjunct-directeur Veerle Vanden Daelen zal vertellen over de zoektocht naar foto’s tijdens het afgelopen jaar. De namen van de personen die in 2021 werden geïdentificeerd via een foto, worden vervolgens voorgelezen door jongeren van het Atheneum Busleyden. De betrokken families en instanties kunnen tot slot de nieuw bevestigde portretten gaan bekijken op de Portrettenmuur, die loopt van de -1 tot op de derde verdieping.

Programma Portrettenceremonie

  • Deuren: vanaf 18u30
  • Start: 19u
  • Einde: voorzien om 20:30

51 foto’s

In 2021 konden de onderzoekers van Kazerne Dossin 51 personen identificeren met de hulp van fotomateriaal en informatie die verstrekt werd door o.a. La mémoire du Judenlager des Mazures (Noord-Frankrijk), familieleden en betrokkenen van de slachtoffers.

4 op de 5 slachtoffers werden geïdentificeerd

Bij de opening van Kazerne Dossin in 2012 telde de portrettenwand 19.116 foto’s. Voor meer dan een vierde van de slachtoffers was er enkel een silhouet dat aangaf of het ging over een baby, peuter, kind, tiener, volwassene of oudere man of vrouw. Sinds 2013 werden elk jaar nieuw gevonden foto’s toegevoegd.

Dit jaar zijn er 51 nieuwe foto’s. Zo houden 20.694 foto’s en 5.152 silhouetten de herinnering levend aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid die ooit in België gebeurde. Dit betekent dat vanaf dit jaar voor meer dan vier van elke vijf gedeporteerden een foto getoond kan worden.

Oproep 

Kazerne Dossin engageert zich om foto’s te vinden van de resterende 5.152 slachtoffers en lanceert hierbij de volgende oproep: heeft u foto’s van Joden of Roma die tijdens WWII gedeporteerd werden? Contacteer het onderzoeksteam via archives@kazernedossin.eu of +32(0)15/29.06.60 en geef zo postuum een slachtoffer ‘een gezicht’.

Contacteer Barbara Porteman

Barbara Porteman Beeldmateriaal