Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Virtuele lezing en rondleiding: Antisemitic myths

04.11.2021

Wou je al langer onze tijdelijke expo #FakeImages bezoeken? Dan is het nu dé moment, want we maken het je gemakkelijker dan ooit. Het enige wat je moet doen is jouw laptop openen op donderdag 04.11. Tomas Baum (algemeen directeur Kazerne Dossin) zal een virtuele rondleiding geven door #FakeImages waarin hij o.a. de verzameling van Arthur Langerman toont. Deze collectie bestaat uit antisemitische propaganda, die stereotypering en complotdenken illustreert. Vervolgens reikt Tomas jullie ook tools aan hoe vandaag met deze concepten om te gaan.

Deze rondleiding zal worden voorafgegaan door een lezing over antisemitische mythes. Manuela Consonni* beschrijft eerst de discussies tussen ‘eternalisten’ en ‘contextualisten’. Hoewel antisemitisme trouwens een continu fenomeen is, wordt de nadruk gelegd op de intellectuele, culturele en sociale betekenis in bepaalde contexten. Recente, historiografische debatten worden ook in rekening gebracht. Deze hebben namelijk de analyse van antisemitisme de laatste jaren verbreed en uitgedaagd.

De lezing zal vervolgens ingaan op verzonnen mythes met anti-Joodse vooroordelen. Meer bepaald wordt er geconcentreerd op de dynamiek waarmee deze mythen zichzelf in de loop van de tijd reproduceren, niet ondanks maar juist dankzij het ontbreken van bewijs. Met voorbeelden van bijgeloof, meningen en ‘loci communi’ zal ze discursieve strategieën illustreren. Deze gebruikte men namelijk ter creatie en instandhouding van deze moorddadige mythes.

* The Pela and Adam Starkopf Chair in Holocaust Studies en directeur van het Vidal Sassoon International Centrum voor de Studie van Antisemitisme aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

  • Donderdag 04.11.2021, 20:00
  • Engels
  • Virtueel
  • 2u
  • Gratis
  • Universiteit Antwerpen i.s.m. Kazerne Dossin