Veelgestelde vragen
Kunnen we met de klas het museum vrij bezoeken?
Vrije bezoeken voor groepen van maximaal 75 leerlingen zijn na onze goedkeuring per uitzondering mogelijk. Je kan hiervoor contact opnemen met reservaties@kazernedossin.eu.
We vragen om het bezoek grondig voor te bereiden, eventueel met eigen educatief materiaal. Zelf gidsen is niet toegestaan. Zorg voor voldoende begeleiders zodat het bezoek sereen kan verlopen. Per groep van 25 leerlingen kan 1 leerkracht gratis mee.
Hoe kan ik een specifieke collectie opzoeken?
Klik in de gele balk bovenaan op Collections / Collecties. Het overzicht van alle beschikbare collecties in de beeldbank verschijnt. Je kan deze op verschillende manieren ordenen: op relevance / relevantie, op date modified / datum laatst gewijzigd, op file name / bestandsnaam, alfabetisch op title / titel, of op archive date / datum van toevoeging aan de beeldbank (archiveringsdatum).
Vul je bijkomende zoekterm in het veld Additional search term / Bijkomende zoekterm in, in het donkergrijze vak bovenaan. Door op de titel, de afbeelding of Open this collection / Open deze collectie onder de afbeelding van een collectie te klikken, open je de beschrijving ervan en kan je doorklikken naar de stukken in deze collectie.
Opgelet: Gebruik niet het veld Start new search / nieuwe zoekopdracht. Zo kom je immers opnieuw in het algemene overzicht terecht. Ook bij het zoeken in collecties kan je de tips gebruiken m.b.t. het algemene zoekveld en filters.
Alternatief: Je kan ook steeds in het algemene zoekvenster je zoekterm invullen en vervolgens de filter voor collecties in de kolom Refine your search / Verfijn je zoekopdracht uiterst links inschakelen.
De uiterst linkse kolom genaamd Refine your search / Verfijn je zoekopdracht bevat een aantal filters. Je kan bepaalde categorieën en key words / trefwoorden als zoekterm selecteren door op het plusje naast deze categorie of dit trefwoord in de lijst te klikken. De combinatie van bepaalde trefwoorden leidt tot andere resultaten. De categorie Anti-Jewish measures en het trefwoord Identification measures leiden gecombineerd bijvoorbeeld tot resultaten over de registratie van Joden in België tijdens de bezetting. De combinatie van categorie Pre-war Jewish life en trefwoord Identification measures leidt tot resultaten over vooroorlogse paspoorten en migratiedocumenten.
Je kan filters m.b.t. categorieën en key words / trefwoorden perfect combineren met een vrije zoekopdracht of filters over het type stuk.
Kan ik een kopie van stukken in de beeldbank krijgen?
Een werkkopie downloaden is altijd mogelijk. Zowel in het overzicht met al je resultaten als in het scherm met de volledige beschrijving van een collectie, dossier of stuk vind je rechts onderaan de knop met een pijl (Download Preview / Download Voorbeeld). Klik hierop om een werkkopie van het item te downloaden.
Opgelet: Het downloaden van een werkkopie houdt niet automatisch toestemming in om een stuk te reproduceren of publiceren. Hiervoor is de toestemming van de copyrighthouder nodig.
Hoe kan ik de resultaten in vergrote weergave bekijken?
Je resultaten bevatten beelden die je in meer detail wil bekijken. Open de beschrijving van de collectie, het dossier of het item. Klik vervolgens op de afbeelding van de collectie, het dossier of het item die je in detail wil bekijken. Er verschijnt een weergave waarop je kan inzoomen, zonder beschrijving erbij. Sluit de vergrote weergave door op het grijze kruisje rechts bovenaan de pagina te klikken.
Waar vind ik info over de gasttentoonstellingen?
Op de vierde verdieping kan je onze gasttentoonstelling bezoeken. Deze is telkens tijdelijk. Volg de kalender daarom goed op.
Hoe haal ik een geselecteerde zoekterm of filter weg uit de zoekopdracht?
Het donkergrijze vlak Search terms / Gebruikte zoektermen links bovenaan toont al je zoektermen en filters. Wanneer je met je cursor over de zoekterm of filter beweegt, verschijnt een doorhaling. Klik op de zoekterm/filter die je wil verwijderen. De zoekterm/filter verdwijnt uit je lijst met gebruikte zoektermen en je resultaten worden aangepast.
Hoe haal ik een geselecteerde zoekterm weg uit de zoekopdracht?
Het donkergrijze vlak Search terms / Gebruikte zoektermen links bovenaan toont al je zoektermen en filters. Wanneer je met je cursor over een zoekterm beweegt, verschijnt een doorhaling. Klik op de zoekterm die je wil verwijderen. De zoekterm verdwijnt uit je lijst met gebruikte zoektermen en je resultaten worden aangepast.
Kan ik de beeldbank ook thuis gebruiken?
Dit hangt er vanaf welke archiefcollectie je wil raadplegen. De deportatielijsten van de Dossinkazerne en de portretten van gedeporteerden kun je op elke pc (ook thuis) consulteren. De andere collecties zijn enkel te raadplegen in de leeszaal, waar je een onderzoeksverklaring invult. Consulteren kan in de leeszaal van Kazerne Dossin, maar je kan ook terecht in de leeszaal van aangesloten partnerinstellingen. Een volledige lijst van deze organisaties is terug te vinden hier.
Ik zou graag in Kazerne Dossin een gastexpo organiseren. Aan wie kan ik dit voorstellen?
De gasttentoonstellingen worden ruim op voorhand gepland door een stuurgroep. Wil je graag een gasttentoonstelling voorstellen? Dien dan een dossier in op deze pagina. Onze stuurgroep bekijkt vervolgens jouw dossier en neemt contact met je op.
Hoe kan ik een stuk of collectie later (opnieuw) bekijken?
Zowel in het overzicht met al je resultaten als in het scherm met de volledige beschrijving van een collectie, dossier of stuk vind je rechts onderaan de knop met een hartje (Add to favorites / Toevoegen aan favorieten). Klik hierop om de stukken die je later opnieuw wil bekijken op te slaan. Klik vervolgens in de gele balk bovenaan op Favorites / Favorieten. Al je opgeslagen favorieten kan je van hieruit in meer detail bekijken.
Waarom telt een klasgroep maximum 20 leerlingen voor een rondleiding?
We kiezen bewust voor kleine groepen om de kwaliteit en het comfort van de rondleiding te verzekeren. Kleinere groepen maken het bovendien makkelijker om door de tentoonstelling te bewegen en geven de gids meer ruimte om de multimediale toepassingen te tonen.
Is er een parcours voor kinderen?
Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen samen met hun (groot)ouders het gezinsparcours ‘Simon vertelt’ ontdekken. In een speurtocht met kistjes komen jullie alles te weten over Simon Gronowski, het jongetje dat wist te ontsnappen. De speurtocht duurt twee uur en is ook beschikbaar in het Frans.
Waarom werd er op de pagina ‘permanente tentoonstelling’ een asteriks naast Roma geplaatst?
Omdat er niet zoiets bestaat als dé ‘Roma’. Ieder individu uit deze diverse groep heeft namelijk een eigen identiteit. Bovendien kreeg deze benaming onterecht een negatieve connotatie, die we niet willen stimuleren. Stereotiepe denkbeelden hebben een slechte invloed op onze samenleving.
Hoe navigeer ik door mijn resultaten?
Klik op een van je zoekresultaten. Rechts boven de afbeelding vind je een pijl waarmee je naar links (achteruit) en rechts (vooruit) kan navigeren tussen je resultaten. Onder elk nieuw resultaat verschijnt de volledige beschrijving.
Terugkeren naar het overzichtRechts boven de afbeelding vind je de knop Back to search / Terug naar de zoekopdracht. Via deze knop keer je terug naar je overzicht met al de resultaten
Wat is de dichtstbijzijnde parking?
Er zijn parkeerplaatsen rondom het museum en er is een ondergrondse parking, parking Tinel (Edgard Tinnellaan 6) op 5 minuten wandelen van het museum. Kijk voor meer info op de pagina met praktische informatie.
Hoe verander ik de taal van de beeldbank?
In het taalmenu rechtsboven kan je de taal aanpassen. Hierna verschijnen de titels van de beschrijvingsvelden in de geselecteerde taal. De beschrijvingen zelf worden niet vertaald en blijven steeds enkel in het Engels beschikbaar.
Is het bezoek met audiogids?
Het bezoek is voornamelijk zonder audiogids maar voor de introductiefilm en een aantal filmpjes op de tweede verdieping heb je een audiotoestel nodig. Het audiotoestel kan je gratis ontlenen.
Wat zijn de openingsuren van het museum?
Tijdens weekdagen, uitgezonderd woensdag (sluitingsdag), openen we de deuren om 09u00. In het weekend kan je vanaf 09u30 het museum bezoeken. ’s Avonds sluiten we om 17.00 uur. Een kwartier voor sluitingstijd verwittigen we je dat het museum gaat sluiten.
Welke formules bestaan er voor groepen?
Voor groepen bieden we een hele waaier aan bezoeken aan. Bekijk het aanbod voor basisonderwijs, secundair onderwijs , hoger onderwijs, voor een groep volwassenen.
Hoe vind ik de volledige beschrijving van een resultaat?
Open een zoekresultaat door te klikken op de titel of de afbeelding. Er verschijnt een vergrote afbeelding met daaronder een korte beschrijving van de collectie, de map of het stuk op het tabblad Description / Omschrijving. Meer gedetailleerde informatie vind je onder het tabblad Additional meta info / Bijkomende meta info.
Kan ik een museumpas bij jullie kopen?
Aan de balie kan je een museumpas kopen, laten verlengen of vervangen bij verlies.
Wie is de architect van het museum?
BOb Van Reeth en zijn architectenbureau AWG uit Antwerpen tekenden het nieuwe museumgebouw. Lees hier meer.
Hoe verfijn ik de resultaten bij een begonnen zoekopdracht?
Voer, indien het aantal resultaten nog te groot is, een bijkomende zoekterm in via het veld Bijkomende zoekterm / Additional search term in het donkergrijze veld Search terms / Gebruikte zoektermen links boven. De beeldbank combineert alle ingevoerde termen zodat je zoekopdracht verfijnd wordt. Dit levert hetzelfde resultaat op als het gebruik van AND.
Kan ik met de rolstoel komen of een rolstoel reserveren?
Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk. De begeleider geniet gratis toegang. Je kan een rolstoel gratis ontlenen. Reserveren is aangeraden en kan via reservaties@kazernedossin.eu (min. vijf dagen op voorhand).
Zijn dieren toegelaten in het museum?
Enkel blindegeleidehonden zijn toegestaan.
Hoe bereik ik Kazerne Dossin?
Dankzij de centrale ligging van Mechelen is het museum makkelijk bereikbaar. Kom je met de wagen, de trein of de autocar? Kijk voor gedetailleerde info op onze bereikbaarheidspagina.
Hoe zie ik het verband tussen mijn zoekterm en een resultaat?
De beeldbank zoekt naar trefwoorden die voorkomen in de titel en de beschrijving van een collectie, een dossier of een stuk. Het standaard overzicht met kleine versies van de resultaten toont niet meteen de context van een resultaat en de reden waarom het resultaat verschijnt. Gebruiksvriendelijker is overschakelen van Show results in grid / Toon resultaten in raster naar Show results in list / Toon resultaten in lijst. Deze optie vind je vlak onder de gele balk bovenaan. Samen met de verkleinde weergave van je resultaat krijg je zo de titel en het eerste deel van de beschrijving te zien.
Kan ik via factuur betalen?
Je kan ter plaatse betalen via bancontact of via factuur. De factuur wordt na het bezoek opgestuurd naar de school.
Hoe zijn mijn resultaten geordend? Hoe kan ik mijn resultaten anders ordenen?
Een zoekopdracht kan honderden resultaten opleveren. Deze zijn gesorteerd afhankelijk van de optie gekozen onder Sort by / Sorteer vlak onder de felgele balk bovenaan. Je kan op verschillende manieren ordenen: op relevance / relevantie, op date modified / datum laatst gewijzigd, op file name / bestandsnaam, alfabetisch op title / titel, of op archive date / datum van toevoeging aan de beeldbank (archiveringsdatum).
De beeldbank bevat beschrijvingen op drie niveaus: collecties, dossiers en stukken. Een icoontje rechts onder een beeld bij je zoekresultaten toont wat voor type deze treffer is. Een mapje verwijst naar een collectie, een paperclip naar een dossier en een vierkantje met een berg naar een individueel stuk. Daarnaast kan je d.m.v. de filters in de uiterst linkse kolom Refine your search / Verfijn je zoekopdracht ook filters toevoegen voor het type stuk waaronder collection / collectie, folder / dossier en foto’s of andere soorten stukken.
Tip: De gemakkelijkste manier van sorteren is de optie file name / bestandsnaam. Zo verschijnen eerst de relevante collecties, gevolgd door de relevante dossiers en tenslotte de items zoals foto’s.
Kan ik Kazerne Dossin ook ‘s avonds bezoeken?
Momenteel kan je het museum ‘s avonds niet bezoeken.
Hoe zoek ik als ik de juiste spelling niet ken?
Bij twijfel over de spelling, voeg je een * in je zoekterm. Twijfel je bijvoorbeeld tussen Horowicz of Horowitz? Typ dan Horowi*. Je krijgt vervolgens alle zoekresultaten die beginnen met Horowi. Dit werkt ook in het begin of het midden van een woord. Zo levert Horo*itz als resultaten zowel Horowitz als Horovitz op. Je kan zo veel asterisken in je zoekterm gebruiken als je wil, maar hoe meer asterisken, hoe meer resultaten. Horo*i* levert zo Horowitz, Horovitz, Horowicz en Horovicz op.
Kunnen we met de klas ter plaatse lunchen?
Het is niet mogelijk om (in groep) te lunchen bij Kazerne Dossin. Het museum beschikt niet over een museumcafé of een andere lunchruimte. Wie graag wil lunchen met de klas in Mechelen, kan dit doen in The Atrium, in de buurt van het museum. Deze ruimte kan gratis benut worden, mits afname van één consumptie (pp). Contactgegevens: 015 33 03 17 of info@theatrium.be, max. 80 personen. Locatie: vlakbij de Romboutstoren.
Ik wil graag beelden opnemen in een publicatie (online of analoog). Wat dien ik te doen?
Voor het reproduceren van beelden uit de beeldbank is een voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de copyrighthouder noodzakelijk. Wanneer je een collectie of een stuk opent door erop te klikken, verschijnen rechts naast het beeld een aantal gegevens. Het copyright staat vermeld onder Rights owner / Rechtenhouder. Indien stukken tot de collectie van Kazerne Dossin behoren, kunnen de medewerkers je meteen verder helpen. In andere gevallen bezorgen de medewerkers je de contactinformatie van de copyrighthouder. Je kan ook steeds meer informatie over de rechten aanvragen via de knop Request more information / Meer informatie opvragen (gemarkeerd met het symbool i) of via mail naar archives@kazernedossin.eu.
Mag ik even naar buiten gaan tijdens het bezoek?
Je kan gerust tijdens het bezoek een luchtje scheppen en een tijd later het bezoek hervatten. Laat het even aan de onthaalmedewerker weten.
Mag ik foto’s nemen?
Je mag foto’s nemen in de permanente expo.
Hoe zoek ik op meerdere woorden?
Zoals voor- en achternaam
Zoek je naar een beschrijving of titel waarin twee of meer woorden verspreid voorkomen, gebruik dan AND om de trefwoorden te combineren. Je zoekt Michel Goldberg maar vindt honderden Goldbergs wanneer je op achternaam zoekt? Typ dan Michel AND Goldberg. Alle documenten over Michel Goldberg verschijnen.
Opgelet: Er kunnen meerdere personen met dezelfde naam zijn. Check daarom steeds de geboortedatum op de stukken.
Specifieke combinatie van woorden
Je zoekt naar een specifieke combinatie van termen, zoals Association of Jews in Belgium, maar krijgt alle beschrijvingen waar de woorden Jews, Belgium en Association in voorkomen? Zet je zoekopdracht dan tussen aanhalingstekens: “Association of Jews in Belgium”. Zo verschijnen enkel resultaten met deze specifieke woordcombinatie.
Mag ik zelf als leerkracht voor de klas gidsen?
Nee, dit wordt niet toegestaan. We werken enkel met gidsen die onze gidsenopleiding volledig hebben afgerond.
Ik wil iemand tickets voor Kazerne Dossin cadeau doen. Kan dit?
Ja je kan in de museumshop een cadeaubon kopen ter waarde van € 25 of €10.
Moet ik als individuele bezoeker tickets op voorhand reserveren?
Nee. Het is niet nodig om te reserveren als je alleen, in gezinsverband of met een groep van minder dan 15 personen komt.
Ik wil reserveren via de webshop maar ik heb een kortingskaart (museumpas of andere) en kan dit online niet selecteren. Wat moet ik doen?
Kortingskaarten of gratis kaarten kan je via de webshop niet selecteren. Je kiest daarom voor het standaardtarief en vervolgens voor de optie ‘Betaal in het museum’. Ter plaatse kunnen we de korting toekennen. Vergeet zeker je kortingskaart niet te vertonen aan het onthaal. De betaling kan enkel via bancontact.
Vanaf wanneer is er een groepskorting?
Vanaf 15 personen krijg je groepskorting. Je betaalt dan €10 per persoon i.p.v. €12 voor de permanente expo (€14 i.p.v. €16 voor een combiticket).
Waar kan ik mijn jas en spullen opbergen tijdens mijn bezoek?
In de vestiaire kan je veilig jouw spullen opbergen in een gratis locker. Voor groepen hebben we groepslockers voorzien. De groepsverantwoordelijke houdt de sleutel bij tijdens het bezoek.
Kan ik een rondleiding kosteloos annuleren?
Je kan een rondleiding annuleren door contact op te nemen met de reservatiedienst van Kazerne Dossin. Als je dit minstens 72 uren op voorhand doet, moet je de vergoeding voor de gids niet betalen. Toegangstickets moeten sowieso niet betaald worden.
Ik kom niet in groep. Kan ik een rondleiding met gids volgen?
De eerste zondag van de maand kan je de tijdelijke expo bezoeken met gids (duur: 90 min., prijs €12, -21 jaar: €6). De tweede zondag van de maand kan je het Memoriaal bezoeken met gids (duur: 60 min., prijs €12, -21 jaar: €6). De derde zondag van de maand kan je aansluiten bij een vrije rondleiding in de permanente expo om 14u30 (duur: 2 uur, prijs: €12, -21 jaar: €6). Reserveer online of via reservaties@kazernedossin.eu.
Waar koop ik tickets voor de tijdelijke tentoonstelling?
Hiervoor kan je terecht op onze tickettool. Bekijk de opties die we aanbieden en klik vervolgens door op jouw keuze. Ervaar je problemen? Mail dan naar reservaties@kazernedossin.eu.
Ik wil graag een object aanbieden aan Kazerne Dossin. Bij wie kan ik terecht?
Heb je een object uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog? Neem dan contact op met onze onderzoekers via archives@kazernedossin.eu of 015/29.06.60.